sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Lauantai-illan menu, kukkakaalitortillat, marinoidut pavut, juustotarjotin ja creme brulee

Viikonloppuna tekee mieli pistää pöytä arkea koreammaksi. Vaikka syötävät olisivatkin helppoja ja nopeita toteuttaa, kattauksella ja runsaalla esillepanolla saa viikonloppuun juhlan tuntua!




Lauantai-illan menu

Kukkakaalitortillat
Marinoituja papuja, värikästä paprikasalaattia, turkkilaista jugurttia

Juustotarjotin
Castello marquis punakittijuusto
President le Brie valkohomejuusto
Valio Ritari kermajuusto
Kantolan valitut keksilajitelma
Viikunahilloa ja hunajaa 
pähkinöitä, omenaa, viinirypäileitä

Creme brulee



Kukkakaalitortillojen ohje on napattu Karkkipäivä-blogista, idea tehdä tortillalätty kukkakaalista on suorastaan nerokas! Lätystä tulee todella täyttävä ja maukas, ei mitään höttöä.

Kukkakaalitortillat 6kpl

400 g kukkakaalia raastettuna
4 munaa
6 dl juustoraastetta

Raasta kukkakaali, lisää joukkoon juustoraaste sekä kananmunat, sekoita hyvin. Muotoile uuninpelleille lusikkaa apuna käyttäen 6 suurinpiirtein ympyrän muotoista, suht tasaisen paksuista lättyä. Paista uunissa 225 asteessa 10-13 minuuttia, kunnes pinta on sopivan rusehtava.



Tortillojen täytteeksi sopii laittaa mitä vain, tällä kertaa sisälle kääräistiin raikasta paprikasalaattia, marinoituja papuja ja turkkilaista jugurttia.

Paprikasalaatti

1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 oranssi paprika
8 miniluumutomaattia
romanasalaattia

Pese paprikat ja tomaatit, leikkaa paprika siivuiksi ja tomaatit neljään osaan, lisää revittyä romanasalaattia.




Marinoidut pavut

n. 300 g erilaisia papuja 
tuoreita yrttejä
oliiviöljyä
balsamicoa
1 valkosipulin kynsi


Nämä pavut voi valmistaa edeltävänä päivänä marinoitumaan jääkaappiin. 
Huuhtele pavut pakkauksen ohjeen mukaan ja sekoita papujen joukkoon loraus oliiviöljyä ja balsamicoa. Silppua yrtit ja paloittele valkosipulin kynsi ja sekoita ne papujen joukkoon. 






Juustotarjottimen kokoamisessa vain mielikuvitus on rajana. Yleisenä ohjeena taitaa olla, että valikoidaan muutama juusto, sekä mietoja että voimakkaita juustoja, sekä keksejä, hedelmiä ja hilloja. Kuvien juustotarjottimella oli punakittijuusto, valkohomejuusto ja kermajuusto, pähkinöitä, omenaa, viinirypäileitä, viikunahilloa ja hunajaa sekä makeita ja suolaisia keksejä. Juustolautasen juustot sopii ottaa huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Omenaviipaleet asetellaan paikoilleen ihan viimeisenä, jotteivat ne ehdi tummua ikävän näköisiksi.



Creme brulee ottaa oman aikansa uunissa, mutta aktiivista valmistusaikaa menee vain muutama minuutti, se kypsyy uunissa sillä aikaa, kun kukkakaalitortillat ja juustot katoavat parempiin suihin, jälkiruoka sopiikin tarjoilla vasta vähän myöhemmin, jotta vältytään ikävältä ähkytunteelta. Tämä Creme brulee -ohje on tehty Maku -lehden ohjetta mukaillen. Koska käytössämme ei ollut kaasupoltinta, päätimme kokeilla Valion verkkosivujen vinkkiä rapean sokeripinnan valmistamiseksi. 

Creme brulee kahdelle

2 dl kuohukermaa
0,5 dl kevytmaitoa
0,5 dl sokeria
1 kpl vaniljatankoa
1 kpl sitruunankuorta raastettuna
3 kpl keltuaista

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Mittaa kattilaan kerma, maito ja sokeri. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja rapsuta siemenet kermamaitoon ja lisää lopuksi joukkoon myös tanko. Pese sitruuna huolella tai käytä luomusitruunaa, jotta vältät torjunta-ainejäämät jälkiruuassa. Raasta kuori ja lisää raaste kattilaan. Kiehauta seos ja nosta se jäähtymään. Vatkaa keltuaisten rakenne rikki. Siivilö kermaidon joukosta vaniljatanko ja sitruunankuori ja kaada kuuma neste munien joukkoon koko ajan sekoittaen. Jaa seos pieniin annosvuokiin, jotka ovat uuninkestäviä tai yhteen uunivuokaan. Nosta vuoat uunipellille, jossa on kuumaa vettä vuokien puoleen väliin asti. Kypsennä alatasolla n. 60 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt. 

Rapea sokerikuorrute

Sulata 1 dl sokeria teräskattilassa miedolla lämmöllä. Sokeri saa sulaa ja saada kauniin rusketuksen. Kaada sula sokeri leivinpaperin päälle ja levitä se lastalle ohueksi levyksi. Sokeri saa jäähtyä ja kovettua. Murskaa sokeri leivinpaperin välissä pieneksi lasimaiseksi muruksi. Ripottele jälkiruokien pinnalle ennen tarjoilua. 


 Olisipa aina viikonloppu!



- Jaana & Sanna

2 kommenttia :